Metallism Forum

Kongsi dan luahkan segala ilmu anda di sini
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Bagaimana cara untuk buang navigaton bar pada blog anda.
Thu Jun 16, 2011 12:40 am by mkhafizan

» Mari Belajar Baiki Komputer
Thu Jun 16, 2011 12:37 am by mkhafizan

» Cara - cara nak Off Automatic Update Notification pada WinXP
Tue Aug 31, 2010 5:18 pm by Admin

» Bina laman web pertama anda.
Tue Jul 28, 2009 2:12 pm by tropiko_hernandez

» Tambah Calendar pada sidebar blogspot anda
Sat Aug 16, 2008 1:51 am by Admin

» Antivirus - Jom kongsi
Fri Aug 15, 2008 4:26 am by Admin

» Isu Menarik Hari Ini
Fri Aug 15, 2008 3:49 am by win_win

» Permulaan bicara
Fri Aug 15, 2008 3:40 am by win_win

» Pengumuman terkini mengenai metallism.com
Fri Aug 15, 2008 2:43 am by Admin

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Website
Affiliates
 

Share | 
 

 Mula post apa sahaja

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Mula post apa sahaja   Sat Apr 12, 2008 12:11 am

Ok dah sampai masanya....anda mengupload sebarang idea yang terpacul dalam kepala anda.
[img][/img]

Untuk bahagian title.Taiplah apa sahaja tajuk yang ada suka.

Taip sebarang idea anda dalam kotak di bawah title.Tulisan ini akan keluar sebagai isi kandungan anda dalam blog anda nanti.

Setelah itu apa lagi.....tekan la butang "publish post" untuk upload page anda ke server.Anda boleh tengok kandungan yang telah diupload melaui view blog.

MUDAH BUKAN?????

Sedikit masa lagi saya akan cerita mengenai cara-cara untuk mengedit atau menukar setting page dan akaun anda.TUNGGU.......

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
dsaphg



Posts : 4
Join date : 2008-06-24

PostSubject: nak tanya   Tue Jun 24, 2008 12:52 pm

bila nak ajar setting blogger.com
Back to top Go down
View user profile
dsaphg



Posts : 4
Join date : 2008-06-24

PostSubject: kod html   Thu Jun 26, 2008 5:25 pm

akum... camana nak dapat kod html utk buat kalendar. ok tq
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Terima ksh dsaphg   Sun Jun 29, 2008 12:22 pm

Nanti malam aku online...aku akn bg tips yg ko mintak....Aku nk gi ktn jap...

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Cara nak tambah kalendar di blog   Mon Jun 30, 2008 12:37 am

Tutorial ini ditambah atas permintaan dsaphg..Terima kasih dsaphg ats prtyaan anda....
Di sini saya akan ceritakan salah satu cara untuk bina kalendar di blog anda menggunakan google calendar(Ada cara lain lagi jika anda rasa cara ini kurang sesuai).

Langkah pertama...
Buka alamat ini menggunakan browser anda(samada firefox/IE/opera)
http://www.google.com/calendar

Kemudian sign in menggunakan gmail anda dan password email anda.

Pergi ke bahagian setting(di bahagian kanan atas sekali).Edit mana - mana data dalam kotak disediakan.Pastikan "your current time zone" adalah = GMT+08:00 Kuala Lumpur.Jika tidak pilih lokasi tersebut guna drop down menu.
Kemudian klik "calendars"(di bawah tajuk calendar setting).

Seterusnya klik senarai kalendar yang ada(default adalah satu sahaja senarai).

Selepas itu scroll ke bawah dan cari "Embed This Calendar".Klik "customize the color,size and other option".Anda akan dibawa ke page baru.Ubah "width" ke 200 pixels dan "height" ke 200 pixels(atau sebarang ukuran kesukaan anda-tetapi ingat..semakin besar saiz, semakin besar paparan kalendar di blog anda.Tekan "update HTML".

Akhir sekali copy code HTML yang disediakan.

Buka Blog anda..sign in dan pergi ke setting dan kemudian layout...pilih "add page element".Klik pada "HTML/JavaScript" pada popup dari blogger.Paste kan code tadi di situ.Tekan save.Susun semula page element anda dengan klik dan heret ke ruang yang anda kehendaki.Tekan save sekali lagi.

Anda telah berjaya membina kalendar menggunakan google calendar di blog anda! jika anda ikut satu persatu step di atas.Jika masih gagal...Tanya saya...saya akan terangkan lagi terperinci pada masa akan datang.

Semoga berjaya...

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: dsaphg dpt x?   Mon Jun 30, 2008 12:40 am

Macamana dsaphg? dpt x? atau nk cara lain....pm me ok...

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
dsaphg



Posts : 4
Join date : 2008-06-24

PostSubject: Re: Mula post apa sahaja   Mon Jul 14, 2008 10:49 am

OK TQ TELAH DAPAT DIMUATKAN DALAM MY BLOG http://dsaphg.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Tambah kalendar   Mon Jul 14, 2008 4:33 pm

Sama2 dsaphg.

Sebenarnya bnyk lg cara utk tmbh kalendar dlm blog.Tp kod - kod tersebut tdk blh dipkai dlm blogger.Bila kt masukkan jer ayk kuar error je.Itulh sbb nye sng pki google spt cara di atas.Kalu blog sndiri(maksud saya,bkn blog percuma) sng nk ltk apa - apa kod atau script.

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Mula post apa sahaja   Today at 10:36 pm

Back to top Go down
 
Mula post apa sahaja
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Post Qualification Report
» Post Disqualification Procedure
» Post-Qualification
» Additional technical document or post-qualification requirements other than stated in the IRR
» Post Disqualification Procedures

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Metallism Forum :: Komputer dan ilmu IT :: Bina Blog/Website :: Bina Blog Sendiri :: Blogger.com-
Jump to: