Metallism Forum

Kongsi dan luahkan segala ilmu anda di sini
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Bagaimana cara untuk buang navigaton bar pada blog anda.
Thu Jun 16, 2011 12:40 am by mkhafizan

» Mari Belajar Baiki Komputer
Thu Jun 16, 2011 12:37 am by mkhafizan

» Cara - cara nak Off Automatic Update Notification pada WinXP
Tue Aug 31, 2010 5:18 pm by Admin

» Bina laman web pertama anda.
Tue Jul 28, 2009 2:12 pm by tropiko_hernandez

» Tambah Calendar pada sidebar blogspot anda
Sat Aug 16, 2008 1:51 am by Admin

» Antivirus - Jom kongsi
Fri Aug 15, 2008 4:26 am by Admin

» Isu Menarik Hari Ini
Fri Aug 15, 2008 3:49 am by win_win

» Permulaan bicara
Fri Aug 15, 2008 3:40 am by win_win

» Pengumuman terkini mengenai metallism.com
Fri Aug 15, 2008 2:43 am by Admin

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Website
Affiliates
 

Share | 
 

 Isu Menarik Hari Ini

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
win_win



Posts : 12
Join date : 2008-03-23

PostSubject: Isu Menarik Hari Ini   Tue Aug 12, 2008 7:02 pm

Sejak akhir-akhir ini semaking banyak isu yang sesitif dimainkan. Di luar campus mahupun di dalam campus. Jika kita melihat di luar, suasana dicetuskan oleh orang India yang ingin mengadakan Forum berkenaan Islam dan sudah tentu menjejaskan orang Islam jika mereka menyanpaikan fakta yang salah. Mengapa ingin mengadakan forum sedemikian dan mengapa ingin menimbulkan isu berkenaan Islam ini? Mengapa dan mengapa? persoalannya Islam sudah jelas maksud dan pengertiannya laitu agama untuk kesejahteraan dan sesuai hingga bumi ini dihancurkan. Orang Islam yang benar-benar mengamalkan cara hidup Islam tidak akan melakukan perbuatan terkutuk seperti yang dilakukan segelintir umat Islam hari ini. Mengapa ingin mempersoalkan agama? Sedangkan yang melakukan perkara adalah manusia yang mempunyai nafsu yang buas. Di sogok keduniaan dan diuji oleh tuhan menyebabkan mereka tewas. Islam adalah suci dan jangan pertikaikan.. Soalnya disini "manusia" yang diberikan akal samada ingin mengikut Islam atau sebaliknya.

Selain itu isu Melayu hebat diperkatakan hari ini. Melayu dianggap bangsa subsidi atau bangsa malas oleh masyarakat hari ini. Walhal orang Melayu sendiri. Namun pernahkah anda mengerti Melayu itu? Pernah menyelongkar sejarah? KOntrak sosial? Hak orang Melayu? Agama Islam? Melayu itu dalam tiga perkara laitu Islam (boleh mengucap), mengamalkan cara hidup Melayu dan bertutur bahasa Melayu. Melayu malas? memang disedari hakikat ini bahawa Melayu itu malas dan macam-macam lagi. Namun jika dilihat dari sejarah, bukan dari isi kandungan sejarah yang mungking diputar belitkan, tetapi dari segi tahun sejarah berlaku. Persoalanya berapa lamakah Bangsa Melayu itu dijajah? Berabab lamanya semejak dari kesulatanan Melayu Melaka. Tempoh penjajahan ini kita diajar untuk malas dan disogok dengan bermacam hidangan dunia. Lihatlah bangsa Melayu hebat yang mana bangsa Melayu ada di serata dunia. Mereka berjaya.. pernahkah anda melihat bangsa yang berada di cape town di africa? BEtul bangsa Melayu ada disana. Mereka dibuang oleh penjajah. Jadi janganlah kata bangsa Melayu sedemikian. Berilah kami masa untuk mengubah nasib kami. Isu soal subsidi dan hak-hak Melayu, jangan persoalkan juga usah dipersoalkan kerana Melayu ada haknya sebagai orang yang pernah menjadi Tuan kepada bumi Tanah Melayu yang kini sebahagian daripada Malaysia. Orang Melayu lemah lembut dan merima dengan hati yang terbuka. Hakikat ini dimain dan dimanipulasikan oleh pihak yang suka mengambil kesempatan. Sekarang isu UITM dibuka kepada bangsa bukan Melayu pula. Ia di luahkan oleh Meteri Besar yang juga berbangsa Melayu. Mungkin bukan atas niat sendiri kerana negeri yang diperintahnya itu di perintahkan oleh parti lain yang bersama dan hakikatnya parti itu pernah berada di masa rusuhan etinik dahulu laitu pada 13mei. Maafkan saya kerana bukan untuk menyentuh isu yang sensitive ini. Namun itulah kakikat sebenar yang melanda hari ini. Kebebasan yang diberikan oleh Perdana Menteri sekarang banyak di ambil kesempatan oleh mereka yang busuk hati dan pentingkan diri atau ogranisasi sendiri.
Hari ini aku terbaca pula isu yang dimainkan oleh Manusia ciptaan tuhan yang bergelar Mahasiswa di Utara SIntok ini. Mereka bertindak menggunakan Sdr Najhan laitu YDP GMPS Caw Khas UUM. AKu sebagai ahli GPMS turut merasakan kepedihannya. Tak kira bangsa Melayu atau bukan Melayu yang menggunakan identity Sdr Najhan, namun mengapa ini terjadi sewaktu pelbagai isu sensitive sedang hangat? Walhal malam ini satu Perhimpunan haram ingin diadakan di PKP. Agenda siapa ini? INing memecahbelahkan masyarakat kampus dan Malaysia? JIka kamu itu bangsa Melayu, sedarlah dan jika tidak suka dengan bangsa-mu segeralah membatalkan syarat yang membolehkan kamu menjadi Melayu. Dan jika kamu yang menjadi “tukang Busuk segala Busuk” itu, bukan Melayu, segeralah fahami apa itu bangsa Melayu. Bangsa Melayu sudah lama dimanipulasi.

Apa yang aku utarakan disini, atas dasar diri aku sendiri dan bukan atas sebab orang lain. Aku adalah bangsa Melayu yang sedar dan sedih dengan dilemma yang berlaku. Jika segala yang aku bahaskan adalah salah, tolong buktikan aku salah. Seribu maaf dipinta jika andainya aku salah. JIka boleh luahkan pandangan anda ditempat yang betul.

Aku ada membina forum dan bolehlah korang bahas di http://kamiforum.6.forumer.com dan layari blog aku di http://wawiblog.blogspot.com atau email ke wawiblog at gmail dot com. Sekian dan respon!...

** isu ini dimainkan oleh pelajar dari ipt aku.. so very bad... komen arrr.. atau pi blog aku.. ok..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Rep:Isu melayu   Wed Aug 13, 2008 1:10 am

Fuh...pjg lebar n cukup bernas pndanganmu.Terpegun aku....Ok..ok...selalulah dtg cni...nk taruk isi kndungan blog ko pn leh....aiman x kesah....

Pndpt saudara win_win camni lah yg sy tgggu2...Kawan-kawan yg lain...ap lg bahas arrr... affraid

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
win_win



Posts : 12
Join date : 2008-03-23

PostSubject: Re: Isu Menarik Hari Ini   Fri Aug 15, 2008 2:01 am

Admin wrote:
Fuh...pjg lebar n cukup bernas pndanganmu.Terpegun aku....Ok..ok...selalulah dtg cni...nk taruk isi kndungan blog ko pn leh....aiman x kesah....

Pndpt saudara win_win camni lah yg sy tgggu2...Kawan-kawan yg lain...ap lg bahas arrr... affraid

Jika korang adalah mahasiswa dan aktif dalam persatuan, tentu anda akan faham. Aku adalah anggota yang kira rapat dengan persatuan GPMS ni. Sebab aku dalam biro penerbitan. Jadi apa-apa berita sampai kat aku la. Kiranya aku mencari cerita untuk biro ini.

Jadi apabila ada kes yang nak buat naya kat YDP kami tu, aku tak berapa suka sangat. Pedih rasanya apabila orang mengkianati kami. Sedangkan kami berjuang untuk anak bangsa sendiri yang digerlar "bangsa Melayu". Kami berjuang agar anda bangsa Melayu bangkit dari tidur yang lena.

Selain isu GPMS ini, banyak lagi hal yang berlaku di luar campus. Antaranya isu Forum 'memeluk islam' yang nak diadakan oleh Majlis Peguam. Mereka nak buat ape? Masih tak berapa faham lagi ke dengan ISlam? Mengapa nak buat hal ni? Islam adalah agama rasmi Malaysia dan orang Melayu perlu mengucap atau beragama Islam untuk menjadi bangsa Melayu. Tak cukupkah dengan apa bangsa dan agama lain di Malaysia dapat? Mereka dibenarkan mengamalkan ajaran masing, cuma tidak boleh berdakwah kepada orang ISlam. Itu sudah termaktub di dalam Perlembagaan Malaysia dan dipersetujui setelah menjadi warga Malaysia.

Kami sudah hilang segalanya. Hilang tanah air (Tanah Melayu), hilang bahasa (bahasa Melayu jadi bahasa Malaysia), walhal baju Melayu yang dipanggil baju kebangsaan. Jadi mengapa hak kami yang masih tinggal serpeti UITM pun nak diambil? Siapa penduduk asal ni? Jadi kami adalh tuan Tanah Melayu. Kami menghormati semua bangsa dan kami menerima semua bangsa. Jadi mengapa tidak menghormati hak kami????

Maaf ini kenyataan atas pendiri aku sendiri. Bukan kerana sesiapa

"Belajar terus belajar"
Back to top Go down
View user profile
win_win



Posts : 12
Join date : 2008-03-23

PostSubject: Re: Isu Menarik Hari Ini   Fri Aug 15, 2008 2:04 am

Admin wrote:
Fuh...pjg lebar n cukup bernas pndanganmu.Terpegun aku....Ok..ok...selalulah dtg cni...nk taruk isi kndungan blog ko pn leh....aiman x kesah....

Pndpt saudara win_win camni lah yg sy tgggu2...Kawan-kawan yg lain...ap lg bahas arrr... affraid

Buat pengetahun admin,, ini bukan post dari blog win_win. Tapi ini isu yang win_win ulas dalam shotbox universiti. Win_win copy dan paste je kat blog.. aslo win_win paste kat forum gak... ini isu yang win_win perlu cakapkan...

Bangsa Melayu, jangan biarkan kamu hilang dari dunia sendiri... Memang kamu tak hilang dri dunia.. tapi kamu sedang hilang dari dunia sendiri... Benarlah kata hang tuah??? scratch
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Re:Isu menarik hari ini   Fri Aug 15, 2008 2:59 am

win_win wrote:
Admin wrote:
Fuh...pjg lebar n cukup bernas pndanganmu.Terpegun aku....Ok..ok...selalulah dtg cni...nk taruk isi kndungan blog ko pn leh....aiman x kesah....

Pndpt saudara win_win camni lah yg sy tgggu2...Kawan-kawan yg lain...ap lg bahas arrr... affraid

Buat pengetahun admin,, ini bukan post dari blog win_win. Tapi ini isu yang win_win ulas dalam shotbox universiti. Win_win copy dan paste je kat blog.. aslo win_win paste kat forum gak... ini isu yang win_win perlu cakapkan...

Bangsa Melayu, jangan biarkan kamu hilang dari dunia sendiri... Memang kamu tak hilang dri dunia.. tapi kamu sedang hilang dari dunia sendiri... Benarlah kata hang tuah??? scratch

Oh ye ke?Igtkn dr blog.Tp xpe la...ko ckp td dr shoutbox university ke blog n ke forum ini...mknanya dr blog jg ler tu...

Aku pn x reti la ngan agama lain ni...apa yg diaorg nk lagi....Betul kt ko agama Islam adalah agama rasmi yg termaktub dlm perlembagaan Malaysia...agama lain tidak sepatutnya mempertikaikan benda ni....Aku harap peristiwa 13 mei tidak akan berulang lagi.....Hu..hu..hu... Rolling Eyes

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
win_win



Posts : 12
Join date : 2008-03-23

PostSubject: Re: Isu Menarik Hari Ini   Fri Aug 15, 2008 3:49 am

Admin wrote:
win_win wrote:
Admin wrote:
Fuh...pjg lebar n cukup bernas pndanganmu.Terpegun aku....Ok..ok...selalulah dtg cni...nk taruk isi kndungan blog ko pn leh....aiman x kesah....

Pndpt saudara win_win camni lah yg sy tgggu2...Kawan-kawan yg lain...ap lg bahas arrr... affraid

Buat pengetahun admin,, ini bukan post dari blog win_win. Tapi ini isu yang win_win ulas dalam shotbox universiti. Win_win copy dan paste je kat blog.. aslo win_win paste kat forum gak... ini isu yang win_win perlu cakapkan...

Bangsa Melayu, jangan biarkan kamu hilang dari dunia sendiri... Memang kamu tak hilang dri dunia.. tapi kamu sedang hilang dari dunia sendiri... Benarlah kata hang tuah??? scratch

Oh ye ke?Igtkn dr blog.Tp xpe la...ko ckp td dr shoutbox university ke blog n ke forum ini...mknanya dr blog jg ler tu...

Aku pn x reti la ngan agama lain ni...apa yg diaorg nk lagi....Betul kt ko agama Islam adalah agama rasmi yg termaktub dlm perlembagaan Malaysia...agama lain tidak sepatutnya mempertikaikan benda ni....Aku harap peristiwa 13 mei tidak akan berulang lagi.....Hu..hu..hu... Rolling Eyes



Shoutbox.. ade satu ruangan untuk post berita.. tapi disalah guna buat letak hasutan dan ceroboh identiti ydp gmps... shoutbox tu ko pi kat indradewi nye blogdrive le.. ada aku posting isu dari shotbox berkenaan budak melayu yang tak suka melayu tu... alah yang kotak biru tu... carilah sendiri...


Bangsa lain tak reti nak menghormati dan menghargai apa orang Melayu buat... mereka rasa tak cukup.. dulu beria-ia pikir nak balik negara asal...tapi bila dapat warganegara mereka pula jadikan Malysia cam negara sendiri... tengoklah pulau pinang tu... dah jadi cam singapura atau hong kong jerk..... kalau aku salah, buktikan yang pulau pinang tak sperti aku ckp.... kalu sesape banttah le....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Isu Menarik Hari Ini   Today at 10:36 pm

Back to top Go down
 
Isu Menarik Hari Ini
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Sejarah Penamaan Hari Minggu
» hari lahir, Natal, dan maulid menurut Almarhum Gus Dur
» Hari Sabat adalah Yudaisme dan Kami Bukan Yahudi
» Apakah TUHAN tahu hari kiamat?
» NATAL itu hari lahirnya siapa?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Metallism Forum :: Apa - apa aje :: Suka hati nak cakap apa-
Jump to: