Metallism Forum

Kongsi dan luahkan segala ilmu anda di sini
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Bagaimana cara untuk buang navigaton bar pada blog anda.
Thu Jun 16, 2011 12:40 am by mkhafizan

» Mari Belajar Baiki Komputer
Thu Jun 16, 2011 12:37 am by mkhafizan

» Cara - cara nak Off Automatic Update Notification pada WinXP
Tue Aug 31, 2010 5:18 pm by Admin

» Bina laman web pertama anda.
Tue Jul 28, 2009 2:12 pm by tropiko_hernandez

» Tambah Calendar pada sidebar blogspot anda
Sat Aug 16, 2008 1:51 am by Admin

» Antivirus - Jom kongsi
Fri Aug 15, 2008 4:26 am by Admin

» Isu Menarik Hari Ini
Fri Aug 15, 2008 3:49 am by win_win

» Permulaan bicara
Fri Aug 15, 2008 3:40 am by win_win

» Pengumuman terkini mengenai metallism.com
Fri Aug 15, 2008 2:43 am by Admin

Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Website
Affiliates
 

Share | 
 

 Virus Computer

Go down 
AuthorMessage
win_win

avatar

Posts : 12
Join date : 2008-03-23

PostSubject: Virus Computer   Sun Mar 23, 2008 11:07 pm

Ok.. Jom kita sama-sama berkongsi maklumat berkenaan Virus. Apa sahaja yang boleh dikongsi seperti cara penyelesaian, Virus yang top sekarang serta Antivirus yang dirasakan terbaik.. Jom.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
avatar

Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Virus Popular   Thu Mar 27, 2008 8:30 pm

Terima kasih kpd brader win_win kerana buka thread ini.Gua ada benda nak kongsi dengan kawan-kawan suma.Nak tahu pasal virus terkini klik sahaja kat home metallism.com dan scroll bahagian bawah sekali(sebelah kanan), kat situ ada senarai virus baru hasil kaji selidik syarikat antivirus popular(McAffe).Hari ini, virus yang disenaraikan ialah :
Evil or Very Mad Spy-Agent.bw
Lowprofiled Risk trojan

W32/Checkout!91d0b88a
Lowprofiled Risk worm

W32/Xiaoho.worm
Lowprofiled Risk

Senarai virus yang mengancam adalah :

:evil:JS/Exploit-ArcServe

Exploit-MSWord.e

Keylog-Nosiam

W32/Xorer

W32/Autorun.worm.f

FakeAlert-C

Anda juga boleh cari virus yang disyaki berada dalam komputer anda dengan menaip nama virus dekat "virus search" yang dibekalkan di situ. Suspect

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Mari Kongsi Ilmu Mengenai Virus   Thu Mar 27, 2008 8:37 pm

Saya menyeru kepada kawan-kawan yang tau mengenai virus sila register di forum ini dan post seberapa banyak maklumat yang anda tahu untuk dikongsi bersama.Nak tanya masalah mengenai virus pun boleh.Nanti brader admin atau brader win_win akan tolong.Insyaallah...

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 55
Join date : 2008-02-24

PostSubject: Cara elak thumb drive dijangkiti virus   Wed Jul 16, 2008 8:26 pm

Hari ini saya akan ajar cara untuk menangani thumb drive atau portable hard disc anda daripada dijangkiti virus.Cara ini adalah cara yang biasa saya lakukan untuk elak masuk ke dalam komputer kita terutamanya selepas mencucuk thumb drive/portable hard disc ke komputer orang lain atau cyber cafe.
Cara ini didapati berkesan dan mengelakkan virus masuk ke komputer kita.Itupun kalau antivirus selalu diupdate.
Langkah pertama adalah cucuk/palam drive kita ke komputer kita.Kebiasaanya auto play popup akan keluar seperti gambar di bawah.Anda seharusnya..jangan klik pada menu tersebut.Sila tutup popup tersebut untuk elak virus menjangkiti komputer anda.Jika anda membuka thumb drive anda menggunakan popup ini, peluang virus masuk ke komputer anda adalah cerah.

Selepas itu, buka my computer dan klik kanan(mouse) di atas drive yang anda ingin scan.Kebiasaanya untuk portable drive ditandakan F (jika anda mempunyai dua partition).Popup menu seperti di bawah akan keluar.Pilih antivirus scan pada popup tersebut(Saya menggunakan zone alarm antivirus, jadi menu yang ada adalah "scan with zone alarm antivirus")

Popup baru akan keluar seperti gambar di bawah.
Biarkan antivirus anda scan thumb drive anda sehingga selesai seperti gambar di bawah.Akhir sekali klik butang close apabila antivirus anda menunjukkan "complete scan" seperti rajah di bawah.
Saya biasanya tidak berpuas hati dengan proses scanning tersebut.Saya akan menggunakan bit defender online untuk memastikan virus betul - betul telah dihapuskan dari thumb drive saya.Di bawah ini saya akan tunjukkan pula bagaimana cara untuk scan kali kedua menggunakan bit defender online.Pastikan anda mempunyai sambungan internet untuk melakukan proses scanning ini.

Buka browser Internet explore.Bit defender online lebih sesuai menggunakan IE kerana browser lain akan mengeluarkan mesej ralat dan tidak dapat scan.Taip perkataan "bit defender online" pada search box anda.Saya lebih suka menggunakan Google search.
Hasil dari pencarian anda seperti di bawah.Pilih pilihan nombor satu, seperti gambar di atas.Pastikan alamatnya sama seperti alamat yang ditunjukkan di atas.
Anda akan dibawa ke laman web seperti gambar di bawah.Pilih "I agree" untuk menyatakan kita setuju dengan terma dan syarat yang disediakan.

Mesej popup di bahagian atas akan keluar jika kita melakukan scan kali pertama pada komputer kita.Klik pada "install active x control" untuk memasang active x untuk bit defender pada komputer.

Halaman untuk memilih pilihan untuk scan akan ditunjukkan.Kita boleh memilih untuk scan pada drive tertentu pada halaman ini.Klik pada "select what you want to scan....Click here" .Rujuk gambar di bawah.

Popup baru akan muncul seperti gambar di bawah.Anda dikehendaki drive yang anda ingin scan.Saya akan memilih drive F sahaja untuk scan thumb drive sahaja.Selepas itu klik butang "ok" untuk kembali ke menu sebelumnya.

Kemudian pilih "...setting...click here" seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah untuk membuat pilihan cara bit defender akan lakukan apabila menjumpai virus.Popup baru akan muncul untuk kita buat pilihan samada untuk bit defender delete terus virus yang dijumpai, hanya cuci sahaja atau lain - lain,Klik butang "ok".

Seterusnya anda bolehlah klik butang "start scan" untuk proses seterusnya.Bit defender akan update virus database menggunakan talian internet.Jika mesej seperi di bawah keluar.Abaikan dengan mengklik "NO".Bit defender akan mengupdate database sekali lagi.Apabila virus database telah diupdate.Anda akan dibawa kepada popup seterusnya.Drive yang anda pilih sebelum ini akan di scan.Klik pada "more detail" untuk melihat senarai fail yang discan dan virus yang dikesan.

Akhir sekali...Bit defender akan menunjukkan fail telah siap di scan beserta virus yang dijumpai dan cara fail dibersihkan.Selesailah sudah proses scanning drive anda.Baru saya/anda akan berasa lebih yakin untuk membuka drive seperti biasa.

Untuk pengetahuan anda, anda boleh juga scan drive C atau D pada komputer anda dengan menggunakan cara yang sama.Cuma semasa membuat pilihan scanning option, pilih drive yang anda kehendaki.

Jika anda masih tidak faham.Pm saya...ok.TQ. sunny

_________________
http://www.metallism.comSegalanya ada di sini
Back to top Go down
View user profile http://metallism.forummotion.com
Sponsored content
PostSubject: Re: Virus Computer   

Back to top Go down
 
Virus Computer
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Stomach bugs & the sleeve (yukky subject..sorry)
» Exposed! Liberia's Largest Newspaper Accuses US of Manufacturing Ebola Virus!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Metallism Forum :: Komputer dan ilmu IT :: Komputer/Computer-
Jump to: